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Q: What are the restrictions on a 501(c)(3) organization's ability to

lobby?

A: Lobbying may not constitute a "substantial part" of a 501(c)(3)'s

overall activities. This is a subjective determination that has been

interpreted differently among the courts and in various IRS rulings.

However, most 501(c)(3) organizations can elect to be treated under

the bright-line lobbying expenditure rules set forth in Section 501(h) of

the tax code. An electing organization can spend a certain

percentage of its overall expenses on lobbying-related activities. The

percentage varies on a sliding scale and there is a more restrictive

cap on grass-roots lobbying expenditures (e.g., an organization with

total expenses of $1 million can spend $175,000 on lobbying, $43,750

of which can be for grass-roots lobbying). Lobbying expenditures

above these permissible amounts are subject to a 25 percent tax. The

501(h) election is made by filing IRS Form 5768.


