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Q: For what purposes may my company use the nondeductible

lobbying expenses under Section 162(e) of the federal tax code in its

Lobbying Disclosure Act reports?

A:

The Lobbying Disclosure Act (LDA) permits for-profit organizations that

are unable to deduct lobbying expenditures under Section 162(e) of

the tax code to use the calculations under that section on the LDA

reports. Not-for-profit organizations may use calculations under

Section 6033(b)(8). Specifically, the tax calculations may be used for

the following: 

1. To report the organization's total lobbying expenditures for a

given six-month reporting period. 

2. To determine whether an in-house employer of lobbyists has

hit the threshold of total lobbying expenses that would trigger

lobbyist registration by the employer (currently at $24,500 per

six- month period). 

In addition, organizations using the tax option are to use the tax

code's definitions in order to determine who is an executive branch

lobbyist, and the LDA's definitions to determine who is a legislative

branch lobbyist.

If an organization opts to use the tax code's calculations and

definitions, as opposed to the LDA's calculations and definitions, then

it must do so for both reports covering a calendar year. The next LDA

report is due on August 15, 2005.


